Hozd közelebb a természetet

Natúr Élet

Natúr Élet

5 mód, hogyan tanítsd gyerekeid a természetes gyógymódokra

2016. január 10. - MrNatur

Gyerekeid természetes gyógymódokra való tanítása fontos, ezáltal jobban megértik hogyan figyeljenek oda saját egészségükre gyógyszerek és kemikáliák nélkül. Mindezt könnyen megteheted az életkorának megfelelő, barátságos módon is. Leírok pár ötletet, hogyan is vonhatod bele a mindennapokba a természetes gyógymódokra való tanítást.

  • Amikor a gyerek beteg, vagy fáj valamije, fordíts rá időt és magyarázd el neki mi az amit Te is használnál ilyen esetben és miért

Például ha egy kis agyagot használsz méhcsípésre, el tudod mesélni mi is az és hogyan segíti megszüntetni a fájdalmat úgy, hogy kihúzza a méreganyagot a méhcsípésből. Ezáltal nem csak megtanulják, és emlékeznek rá következő alkalommal, de a figyelmüket is eltereli a fájdalomról bármi is okozta azt. Ha az adott pillanatban beszélünk erről, az segíteni fog az emlékezetükbe is vésni ezt.

  • Mutass rá különböző gyógynövényekre a szabadban

Ha nem ismersz egy növényt, mindig utána tudtok nézni együtt a telefonodon - van néhány nagyszerű alkalmazás erre - vagy éppen csak egy képet lőni róla és mindezt megtenni otthon. Ez egy vidám időtöltés lehet akármerre is jársz az mellett, hogy segít memorizálni hogyan is néznek ki a különböző növények. Miután sikerült beazonosítani a növényt, beszéljetek róla milyen gyógyító hatásai vannak és miért is jók ezek.

Tanösvények, parkok, játszóterek mind tökéletes helyszínek erre. Nagyon sok helyen könnyen találsz olyan növényeket mint pitypang, csalán, útifű, lóhere vagy más vadon növő fajtát. Ha a növény bőségesen terem, akár még haza is vihettek magatokkal párat. (Kérjük ne szedj ritka, és veszélyeztetett növényeket.)

dried_herbs.jpg

  • Olvassatok könyveket gyógynövényekről

Vannak különböző kifestő könyvek növényekkel, szépirodalmi művek melyek a gyógynövényekről tanítanak, ugyanúgy mint fikcionális művek, amelyekben említésre kerülnek a gyógynövények. 

Mindezek mellett a tudományos társasjátékok között is megtalálható néhány témába vágó, a nagyobb kiadók repertoárjában. 

  • Beszéljétek meg mit tesztek annak érdekében, hogy a betegségek a küszöbön kívül maradjanak

Amikor a gyerek kis cukros csemegét szeretne, és te nemet mondasz rá, magyarázd el hogyan csökkenti a cukor a szervezet képességét, hogy az jól tartsa magát. Ugyanakkor persze - a másik oldalról - amikor tápláló ételeket nassoltok, el tudod mesélni mennyi hasznos, nagyszerű tulajdonsága is van ezeknek, hogyan segít felépíteni az immunrendszert és ezáltal harcolni a betegségek ellen. 

  • Készítsetek természet naplót

Csináljatok képeket majd nyomtassátok ki, vagy akár ragasszátok be az aktuális növényt a természet napló egyik oldalára. Ha már idősebb gyereked van, akár ő maga is lerajzolhatja a növényt, sőt akár a jótékony hatásait is kigyűjtheti mellé.

Te hogyan tanítod a gyereked a természetes gyógymódokra?

süti beállítások módosítása