Hozd közelebb a természetet

Natúr Élet

Natúr Élet

Ez történik, ha minden nap eszel egy avokádót

2016. január 25. - MrNatur

Valószínűleg már te is láttad, hogy az elmúlt években az avokádót tartják számon, mint szívbarát fogyasztható csúcsproduktum. Nos, a felhajtás nem is annyira áll messze az igazságtól. Legközelebb ha kézbe kapsz egy kiadós burrito-t vagy szendvicset, fontold meg hogy megtömd egy adag guacamole-val. Íme négy ok, miért érdemes minden nap enned egy kis avokádót.

avokado.jpg

1. Csökkented a szívbetegségek kockázatát

Magyarországon az összes halálozás 54 százalékát teszik ki a szív- és érrendszeri betegségek. Az avokádó számos módon gyakorol pozitív hatást a kardiovaszkuláris rendszerre, az alacsony telített zsír- és magas telítetlen zsírtartalma (túlnyomórészt az egyszeresen telítetlen zsír) miatt. Túlzott telített zsír fogyasztása esetén (a teljes kalória több mint 10 százaléka) megnőhet az LDL és HDL-koleszterin, valamint a triglicerid szint. Ezzel ellentétben, ha elegendő telítetlen zsírt fogyasztasz a diétád során, úgy az segít csökkenteni az LDL-koleszterint (rossz koleszterin), és fenntartani a HDL-koleszterint (jó koleszterin), valamint potenciálisan javítja az inzulinérzékenységed. A tápláló zsírtartalmon túlmenően, az avokádó ugyancsak gazdag tápanyagokban (kálium, lutein) beleértve az antioxidánsokat, mint például karotinoidok, xantofillek és fenolok. Ezek a vegyületek segítik megelőzni a gyulladást, és az erek oxidatív stresszhatását, miközben javítják a véráramlást. 

2. Könnyebben megtartod a súlyod

Fogyassz zsírt, hogy zsírt veszíts; ki gondolta volna? Az avokádó segíthet a súlycsökkentésben, és a jóllakottság érzését kelti, a testtömeg index egészséges támogatásával. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az étkezésbe bevont avokádó segítette elérni a teltségérzetet, és csökkentette a túlkényeztetés utáni vágyat. A "hastöltő" tulajdonságát leginkább a 14 gramm per gyümölcsnyi rosttartalom segíti. Ezen túlmenően a gyakori avokádó fogyasztást kapcsolatba hozták az alacsonyabb testtömegindexszel is a tanulmányok során. Végül néhány kutatás kimutatta, hogy szinte az összes súlycsökkentő diéta gazdag egyszeresen telített zsírsavakban, mint az avokádó, ezáltal egészségesebbnek bizonyulnak a szívnek, mint az alacsony zsírtartalmú súlycsökkentő diéták.

3. Csökkented a rák kockázatát

Az avokádó számos fitokemikáliát biztosít számunkra, ami segít megelőzni a rákot, beleértve a korábban tárgyalt xantofillokat és fenolokat. Egy fehérje vegyületet, a glutationt, valamint a xantofill luteint (mindkettő megtalálható az avokádóban), összefüggésbe hozták a csökkent mértékű szájüregi rákkal. Az előzetes adatok ígéretes eredményeket mutatnak arra vonatkozólag, hogy az avokádó csökkenti a mell- és prosztatarák kockázatát. Továbbá előzetes vizsgálatok azt mutatják hogy az avokádó képes kifejteni rákellenes hatását akut myeloid leukémiás sejtekre. Ezek a tanulmányok mind azt mutatják, hogy további kutatásokat szükséges végezni, még több meggyőző eredmény érdekében. 

4. Védelmezed bőröd és szemed az öregkorban

Amint kiderült, az avokádó karotinoidok elég sokat tesznek a testünkért. A lutein és a zeaxantin (amelyek megtalálhatóak az avokádóban) lassítják az életkorral összefüggő szemkárosodást és megakadályozzák a látászavart. Az avokádóban található karotionidok könnyű felszívódását tekintve, sok más zöldséggel és gyümölccsel összehasonlítva, az avokádó tűnik a legésszerűbb választásnak. 

Receptek kipróbálásra:

Avokádó turmix:

  • Fél érett avokádó
  • Egy érett banán
  • Fél pohár alacsony zsírtartalmú joghurt
  • Fél pohár narancslé

Mixeld össze és fogyaszthatod is!

Szalonnás barackos guacamole

  • Egy érett őszibarack
  • 2 érett avokádó
  • 1/4 aprított lilahagyma
  • 2 csík, ropogósra sült szalonna
  • Só és bors a fűszerezéshez

Vágjuk az őszibarackot apró kockákra, és tegyük egy tálba. Pépesítsd össze az avokádót az őszibarackkal. Kockázd fel a szalonnát és add hozzá, a hagymával együtt. 

Eltekintve a rengeteg egészségügyi hatásától, az avokádó egy extra bónusz hogy egy finom, krémes hozzávalója legyen a turmixoknak, desszerteknek, mártásoknak és önteteknek. 

Szóval fogyassz avokádót!

süti beállítások módosítása