Hozd közelebb a természetet

Natúr Élet

Natúr Élet

4 egészséges alternatíva energiaitalok helyett

2016. január 18. - MrNatur

Ha energiaitallal szeretnéd átvészelni a szokásos délutáni pangást, vedd figyelembe a következőt: egyetlen doboz (0,5L) energia ital 52 gramm cukrot tartalmaz, körülbelül ugyanannyit mint 11 Oreo keksz. Bár az energiaital gyártó cégek azt állítják, hogy termékeik erősítik a szellemi és fizikai stimulációt, a kanadai székhelyű dietetikus, Tristaca Curley állítása szerint ezek a jelenségek igen rövid életűek. Lehet hogy energikusnak érzed magad, körülbelül egy óráig, de egy idő után még talán rosszabbul is érzed magad, mint korábban voltál.

Még inkább a figyelmedbe ajánlom az egészségre káros összetevőket - melyet az energiaitalok tartalmaznak - beleértve a túlzott mennyiségű koffeint és egyéb stimulánsokat, amelyek növelik a vérnyomást és a pulzusszámot, továbbá ingerlékenységhez, szorongáshoz, álmatlansághoz vezethet. Néhány, ezen stimulánsok közül, fogyasztás után több órával sem ürül ki, a délután elfogyasztott energialöket maradványai, még este tíz órakor is a szervezetedben lehetnek.

woman-drinking-energy-drinks.jpg

Mindezek elkerülése érdekében az alábbi alternatívákat javaslom, az energiaitalok helyett:

Zöld gyümölcslevek és smoothiek:

A sötétzöld zöldségek, mint a spenót, petrezselyem, kelkáposzta mind nagyszerű B-vitamin források amelyre testünknek az anyagcsere folyamat csúcspontján van szüksége. Ha az anyagcseréd megfelelő szinten van, a szervezet gyorsabb ütemben képes előállítani energiát. Mivel a legjobb energiaforrásokat az adalékanyagmentes, tiszta élelmiszerek biztosítják, a gyors anyagcsere egy tápanyag és vitamin gazdag diétával párosítva egész nap biztosítja számodra az energiagazdagságot. 

Zöld tea:

Kevesebb koffeint tartalmaz mint a kávé, és számos egészségügyi előnye van (beleértve hogy csökkenti a szívbetegség és a rák kockázatát) szóval egy nagyszerű energiaital opció. Bizonyított hogy a zöld tea javítja a szellemi frissességet és teljesítményt, így kiváló alternatívája a délutáni kávénak.

Fehérje shake:

A fehérje hiánya a fáradtság gyakori oka. A magas minőségű fehérje shake, segíthet a szervezetnek elérni a szükséges tápanyag szintet, ugyanakkor fontos hogy az egyszerű porból készülő fehérje shake nem elegendő az energia fellendítésére. A fehérjének szénhidrátokra van szüksége, hogy azt használható energiává tudja alakítani. Adj gyümölcsöket, búzacsírát 10 gramm fehérje porhoz, öntsd fel joghurttal vagy tejjel, az energia hatásos fellendítésére.

Víz:

A víz talán földünk legjobb energiaitala. Szervezetünkben minden metabolikus reakció vízben történik. Amint dehidratálttá válsz, lelassulnak a metabolikus funkcióid, és kimerültté válsz. A kiszáradás az egyik fő oka, hogy "energiamentesnek" érzed magad. Ha úgy érzed a víz önmagában unalmas, dobd fel egy pár szelet gyümölccsel (áfonya, eper). Ezek által ráadásul extra B-vitaminhoz és szénhidráthoz jutsz.

süti beállítások módosítása